Potrošači su ponudili Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača u Republici Hrvtaskoj kao zajedničku platformu po kojoj će europarlamentarci pokušati štititi interese potrošača. Pet europarlamentaraca je potpisalo i prihvatilo Deklaraciju, ostali nisu, pa se postavlja pitanje čije interese štite ti hrvatski europarlamanetaci. Jedan od odgovora može se naći u izglasavanju rezolucije EU kojom poziva na uvođenje obveze označavanja zemlje podrijetla mesa koje je sastojak u drugim proizvodima, poput lazanja, hamburgera ili sendviča.

Informaciju o tome objavio je portla Liderpress, a prenosimo je i cjelosti:

"Podrijetlo mesa na tržištu Europske unije već je dulje jedan od ključnih problema u sigurnosti prehrane, pojačan skandalom iz 2013. kad je otkriveno da su neki dobavljači lažno predstavljali konjsko meso kao govedinu.

Trenutačno obveza označavanja zemlje podrijetla mesa vrijedi za svježu govedinu i teletinu, a od ove će godine to pravilo obuhvatiti i ostalo svježe meso (svinjetinu, perad, janjetina, jaretina), no ne i meso kao sastojak drugih proizvoda. Zato je Europski parlament prošli tjedan izglasao rezoluciju kojom poziva na uvođenje obveze označavanja zemlje podrijetla mesa koje je sastojak u drugim proizvodima, poput lazanja, hamburgera ili sendviča. Taj dokument, prihvaćen s 460 glasova ‘za’ i 204 ‘protiv’, nema zakonsku snagu i zato ne obvezuje na poštovanje. Riječ je o svojevrsnoj zakonodavnoj inicijativi kojom se Komisija poziva da to pitanje uredi zakonom s obzirom na to da Parlament nema ovlasti izravnog predlaganja zakona.

Borzan ‘za’

Prema procjenama, između 30 i 50 posto mesa prerađuje se u sastojke za druge prehrambene proizvode i da više od 90 posto ispitanih potrošača smatra označavanje podrijetla mesa važnim. Parlament je na tako pokušao potaknuti Komisiju na konkretnije djelovanje.
– Nakon skandala s konjskim mesom sada je na nama da vratimo povjerenje potrošača. Tražimo od Komisije da predloži prijedlog zakona o obveznom označavanju podrijetla mesa jer će to poboljšati transparentnost i pružiti jasne i potpune informacije potrošačima – rekao je predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, Giovanni La Via (Europska pučka stranka).
– Vjerujem da svatko želi znati odakle je meso koje stavlja na stol svoje obitelji. To se može riješiti relativno jednostavno i bez velikog troška za proizvođače. Prema istraživanjima glavne europske udruge za zaštitu potrošača, 90 posto njih želi znati odakle je meso koje jedu. Zajedničko tržište Europske unije otvara mnogo mogućnosti izbora za potrošače i proizvođače, ali ima i rupa koje iskorištavaju bezobzirni špekulanti. Takve rupe treba zatvoriti, a zdravlje i potrošačka prava građana dodatno zaštititi – komentirala je zastupnica iz redova Socijalista i demokrata Biljana Borzan koja je na rezoluciju utjecala amandmanom.

Radoš ‘protiv’

S druge strane, zastupnik Jozo Radoš iz grupacije liberala ALDE, glasovao je protiv te rezolucije ustvrdivši da je takav zahtjev u kriznom vremenu pretjeran. Uvjeren je da će uvođenje te mjere rezultirati povećati troškove proizvođačima i na kraju potrošačima. Prema njegovu mišljenju, za meso je mnogo važnija kontrola kvalitete od isticanja zemlje podrijetla.
– Glasovao sam protiv jer smatram da je takav zahtjev pretjeran u krizi. Takva će obveza povećati troškove proizvodnje, otežat će poslovanje poduzeća i povećati troškove države zbog više administriranja – objasnio je svoje stajalište u priopćenju Radoš."

Ž.T.