Hrvatski potrošači, kao i potrošači Europske unije neće imati potpuno besplatan roaming potkraj ove godine, što je Europska komisija često spominjala kao dokaz da Europska unija radi u korist građana, jer su članice EU postigle kompromis kojim se taj prijedlog Europske komisije mijenja, piše Jutarnji list.

Sad je jasno zašto neki europarlamentarci iz Hrvatske nisu prihvatili i nisu željeli potpisati Deklaraciju temeljnih interesa potrošača Hrvatske.  Interesantno je i podsjetiti se kako su nam objašnjavali: "Što vam se mijenja u životu ulaskom u Europsku uniju?"

Hrvatska je i ranije su izražavala rezerve prema planu Europske komisije za stvaranje jedinstvenog telekom tržišta u Europskoj uniji i da se ukine roaming, od straha da bi se stvorilo nekoliko velikih operatera koji bi imali monopol na europskoj razini, koristili postojeću infrastrukturu, ubirali zaradu u svim članicama Europske unije, a vjerojatno plaćali porez tamo gdje im je jeftinije.

Nije tajna da kao država s velikim brojem turista koji dolaze iz drugih država članica „hrvatski“ telekom operateri, a time i država, imaju koristi od plaćanja roaminga te bi imali značajne gubitke ako bi se potpuno ukinulo plaćanje, kako je predložila Europska komisija. Hrvatska podržala kompromisni prijedlog koji je predstavljen na COREPER-u (Odboru stalnih predstavnika država članica Europske unije), u smislu traženja mandata latvijskog predsjedništva za održavanje prvog sastanka trijaloga s Europskim parlamentom”.

Pri ovome se poptuno zanemarilo da u Hrvatskoj nema „hrvatskih“ telekom operatera. Čak i „Hrvatski telekom“ je u vlasništvu „stranog telekoma“. Jasno je da država ima neke koristi od PDV-a i nekih poreza, ali temeljna zarada i ekstra profit ide u države sjedišta Telekoma. Ono je još jedan primjer kakao se na brutalnom tržištu rasprodaju hrvatski potrošači.

Ovo je razočaravajuće za hrvatske potrošače koji su vjerovali da su ulaskom Hrvatske u EU došla bolja vremena na području zaštite potrošača. Ovo je potvrda da su i u EU još uvijek slabija strana na tržištu, a ne korektivni faktor tržišta i da je došlo vrijeme za promjenom strategije djelovanja pokreta za zaštitu potrošača. Potrošačima ostaje žal, što su dali glas onima koji ne štite njihova prava.

I.R./Ž.T.