Karlovac, 22. listopada 2015.: Na mrežni stranicama HRT je objavljena Odluka o smanjenju HRT pristojbe za umirovljenike s mirovinom manjom od 1.500,00 kn. Regionalna organizacija smatra da je opetovano u praksi diskriminacija potrošača. Naime prema poimanju Nadzornog odbora HRT umirovljenici sa mirovinom manjom od navedene su siromašni i pokazali su socijalnu osjetljivost prema njima, a što je s nezaposlenima, s onima čija su primanja manja od cenzusa, a ne primaju mirovinu? Što je staračkim domaćinstvima koja nemaju nikakva primanja i zavise od pomoći djece ili socijalne osjetljivosti susjeda?

Ovim putem apeliramo na Nadzorni odbor HRT-a da kompleksnije razmotri socijalnu osjetljivost, a ne samo kategorije koja je interesantna za predstojeće parlamentarne izbore.

A zbog velikog interesa umirovljenika tekst objavljujemo u cijelosti:

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije, na temelju prethodne suglasnosti Vijeća za elektroničke medije, donio je odluku kojom određenoj kategoriji umirovljenika umanjuje iznos mjesečne pristojbe na 40 kuna.

Pravo na to imaju umirovljenici koji su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe, a primaju mirovinu iz državnog proračuna koja ne prelazi 1500 kuna te koji su na dan donošenja odluke (12. listopada 2015.) bili u HRT-ovoj evidenciji obveznika plaćanja mjesečne pristojbe. Mirovinski cenzus od 1500 kuna ostvaruje 218.216 umirovljenika.

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 1500 kuna na mjesec, a obveznici su plaćanja mjesečne pristojbe na dan donošenja odluke, trebaju dostaviti sljedeće podatke:

1. ime i prezime,
2. OIB,
3. datum rođenja,
4. adresu,
5. PRB (pretplatnički broj – nalazi se na uplatnici za mjesečnu pristojbu pod opis plaćanja) ili poziv na broj primatelja.

Podaci se mogu poslati e-porukom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefaksom na broj 01 634 2234 ili pismeno na adresu: Hrvatska radiotelevizija, RJ Pristojba, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb.

Kad HRT od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobije potvrdu tko od umirovljenika koji su se javili ostvaruje pravo na umanjenje pristojbe, umirovljenike će o tome obavijestiti pisanim putem. Svim umirovljenicima čiji su zahtjevi obrađeni i odobreni u tekućem mjesecu HRT će poslati izmijenjene račune s umanjenim iznosima radijske i televizijske pristojbe za sljedeći mjesec.

Umirovljenici koji ne ostvare pravo na umanjenje mjesečne pristojbe dobit će obavijest o tome.

Hrvatska radiotelevizija
Prisavlje 3