SEPA (Single Euro Payment Area) je jedinstveni platni sustav za plaćanja u EUR-ima koji obuhvaća 34 države: sve članice EU-a te Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Monako i San Marino. Detaljno upoznajte izmjene koje donosi SEPA sustav platnog prometa, stupanje na snagu novih pravila platnog prometa te utjecaj na poslovanje fizičkih osoba i poslovnih subjekata pristupom na SEPA.hr.

Dodatne podatke potražite na letku: SEPA 2016.

SEPA u Republici Hrvatskoj

Ulaskom u EU Hrvatska se obvezala usvajati pravila poslovanja za sve nacionalne i prekogranične transakcije u eurima, a hrvatska bankovna zajednica u suradnji s HNB-om, donijela je odluku da će se navedena pravila primjenjivati i na sve kunske transakcije, kako bi u budućnosti prelazak na euro bio što jednostavniji i brži.

Rokovi za uvođenje standarda SEPA-e

Kod država članica koje nemaju euro kao nacionalnu valutu krajnji rok za uvođenje standarda SEPA-e je 31. listopada 2016. Nacionalni plan migracije je definirao rokove uvođenja:

• nacionalna plaćanja u kunama i nacionalna i prekogranična plaćanja u eurima – 1. travnja 2016.
  • izravna terećenja u kunama – 1. listopada 2016.

Utjecaj na poslovanje fizičkih osoba i poslovnih subjekata

Uvođenje SEPA standarda odrazit će se na poslovanje fizičkih osoba i poslovnih subjekata te na sve ostale sudionike platnog prometa u koje su uključene banke i FINA.

SEPA pretpostavlja promjene datoteke naloga za plaćanje u elektronskom obliku, novi oblik izvoda, promjenu postupanja kod opoziva i povrata naloga te uvođenje novog načina provođenja izravnih terećenja u kunama.

Prednosti

Uklanjanje tehničkih, pravnih i tržišnih barijera za plaćanja u EUR prema članicama EU-a te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj, Monaku i San Marinu.

izvor: kaba