Slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka korisnicima elektroničkih komunikacija, kao i slanje elektroničke pošte, dopušteno je samo pod točno određenim uvjetima, koji su striktno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

Ukratko, slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka mora biti obavljeno isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika. Ukoliko se SMS (i MMS) poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke.

Najveći su problem promidžbene poruke koje se šalju s neregistriranih pre-paid brojeva, a postupanje HAKOM-a prema tom problemu je polučilo dobar rezultat. U suradnji s građanima, koji prijavljuju neželjene poruke, i operatorima koji nakon provjere blokiraju brojeve s kojih se šalju poruke, znatno je smanjen broj takvih poruka.

Informirano potrošače da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s ostalim potrebnim informacijama za prijavu, a koje se mogu naći na www.hakom.hr. HAKOM će u najkraćem mogućem roku provjeriti prijavljene brojeve s pripadajućim porukama i blokirati sve brojeve za koje postoji ozbiljna indicija da se zloupotrebljavaju. Dodatno, ukoliko HAKOM bude mogao identificirati vlasnika broja koji je zloupotrijebljen za nedopuštenu promidžbu bit će pokrenut prekršajni postupak.

(HAKOM, ROZP) Ž.T.